Om Penningborg

Penningborg.se är en del av Danske Banks CR-satsning inom området privatekonomisk folkbildning. Penningborg en rolig och lärorik virtuell värld för barn i åldrarna 5-9 år. Den virtuella världen innehåller många spel och aktiviteter som lär barnen var pengar kommer ifrån, vad pengar är värda och hur man hanterar och sparar pengar.

I Familjespelet, som är något svårare del i spelet och som är speciellt utvecklat för barn i åldrarna 8–9 år, kan ditt barn dessutom skapa en fiktiv familj, bestämma hur de ska bo, vilka transportmedel familjen ska ha och hur man ska åka på semester. Allt utgår ifrån grundprincipen att olika val kostar olika mycket och får olika konsekvenser på familjens ekonomi.

Spelet är fritt från varumärkeskopplingar, helt gratis att spela och innehåller undervisningsmaterial som man kan skriva ut och använda i både klassrum och hemmet. På så vis kan man fortsätta prata med barn om privatekonomi på ett lekfullt sätt, men applicera det till verkliga exempel.

För att barnen ska känna sig hemma i Penningborg.se får de ett eget hus och rum samt en egen figur som man själv skapar utseendet på och döper. Därefter är det bara att ge sig ut på upptäcktsresa!

Spelets innehåll

I staden Penningborg kan du som spelare besöka:

  • Äppelboden, där man tjänar pengar genom att samla äpplen och sälja äppeljuice.
  • Posthuset, där man sorterar paket och tjänar pengar.
  • Stadens port, där man får pengar genom att hjälpa till att måla.
  • Karens butik, där barnen kan köpa saker till sina rum och kläder till sina figurer.
  • En trollkarl, som vet var en stor guldskatt ligger gömd! Om barnen kan svara på hans frågor så berättar han var skatten ligger.
  • Önskekrukan, där barnen kan gömma saker som de vill spara till.
  • Tidsmaskinen, där man kan resa tillbaka i tiden och till exempel uppleva det forna Egypten, Colosseum i Rom eller besöka dinosaurier. Resan i tidsmaskinen betalas med hjälp av pengar du sparat ihop genom ovanstående spel.


I Familjespelet, delen för de något äldre barnen, ska ditt barn lära sig att prioritera de pengar som familjen får, betala utgifter varje månad och spara så att familjen kan åka på semester och ha fest. Under spelets gång ställs man inför ett flertal olika händelser som man ska ta ställning till – vad gör man till exempel om man råkar ut för ett oväder och taket går sönder eller om man ramlar och slår sönder sina glasögon?

När man lämnar Penningborg.se kommer alla pengar och alla saker som man köpt automatiskt finnas på plats när man besöker Penningborg.se nästa gång.

Besök Penningborg.se

Utbildningsmaterial medföljer

Till webbplatsen finns ett undervisningsmaterial som är anpassat till läroplanen och framtaget för 5-7-åringar.

Penningborg har granskats av svenska experter för att säkerställa åldersanpassning och pedagogik. Webbplatsen är helt icke-kommersiell.

Gå vidare

Vill du veta mer om oss?
Läs om vår vision och mission, våra värderingar och vårt lokala engagemang.

 Om banken
CR i Danske Bank
Vi vill göra det vi är bäst på, på ett ansvarsfullt sätt, och med utgångspunkt i kundens behov.

Banken i samhället
Kontakta
0752-48 45 42

Chatta med oss

Kundservice Internetsupport

Kontakta oss

Ring till oss Skriv till ossBoka möteBli kund

Sök kontor

Hitta ditt kontorKontorens öppettider