8 goda råd när du ska köpa

När du ska köpa bostad står du inför en mycket stor affär. Vi har sammanställt en lista med 8 enkla tips för att undvika misstag. Listan är givetvis inte heltäckande men ändå en utgångspunkt för dig som ska köpa bostad.


 1. Gör en lista
  Gör en lista över vad du vill ha ut av ditt boende. Det är lätt att falla för en bostad för att den ligger vackert eller har en exklusiv inredning, som gör att du glömmer andra viktiga faktorer. Lista vad du absolut inte kan avvara i ditt nya boende.

 2. Lokalkännedom
  Hur höga är priserna på bostäder i närheten? Bra kommunikationer? Hur långt är det till skolan/arbetet? Finns det bra livsmedelsbutiker i närheten? Var ligger skogen, badet, finns träningsmöjligheter? Listan kan göras lång. Frågan är vad som är viktigt för dig! Prata med mäklaren och be om att få mer information. Vi på banken hjälper gärna till om vi kan!

 3. Bevakningstjänst på Hemnet
  En bra funktion på www.hemnet.se är bevakningstjänsten. Du väljer vilken typ av bostad du söker, område, prisnivå med mera och kommer sedan få e-post så fort det dyker upp ett objekt inom dina sökkriterier.

 4. Lånelöfte
  Innan du ger dig in i en budgivning är det viktigt att du har ett lånelöfte från oss. Kontakta oss för mer information, eller sök direkt på nätet. Vi kommer tillsammans gå igenom din ekonomi och vår professionella bedömning avgör hur mycket din ekonomi klarar.

 5. Experthjälp
  Läs faktabladen om bostaden noggrant och ta gärna med en kunnig person som du har förtroende för på visningen. Ställ hellre en fråga för mycket än för lite till mäklaren.

 6. Fler frågor
  Säljaren och mäklaren har en skyldighet att berätta om dolda fel och om det finns byggplaner inom området. Säljaren har sannolikt stor kunskap om latenta fel, som kan uppträda inom några månader eller år. Ju mer du har läst på om bostaden, desto mer precisa frågor kan du ställa. Gör en egen besiktning innan du köper bostaden.

 7. Glöm inte försäkringen
  Se till att bostaden är försäkrad redan då du köper/tillträder bostaden, även om inflyttningen sker senare.

 8. Följ magkänslan
  Budgivningen kan dra ut på tiden, eller gå snabbt. Sätt upp en maxgräns och håll dig inom den. När det gäller att köpa bostad är det oftast hjärtat eller magkänslan som styr. Vi tror att det är ett bra sätt, förutsatt att du noggrant följt ovan råd. Vi kan i alla fall säga en sak: säger din mage nej så köp inte. Oavsett om allt annat stämmer!

Gå vidare

Aktuella boräntor
Här hittar du aktuella räntor på Danske Bolån med olika bindningstider.

Se räntor
Ansök om bolån
Ansök om bolån eller lånelöfte.

Kontakta
0752-48 45 42

Chatta med oss

Kundservice Internetsupport

Kontakta oss

Ring till oss Skriv till ossBoka möteBli kund

Sök kontor

Hitta ditt kontorKontorens öppettider 
​​​