Introduktion till pension

Allmän pension och eventuell tjänstepension ger dig en grundinkomst som pensionär. Med dessa pensioner får du mellan 50 och 65 procent av den inkomst du hade när du arbetade. Men de allmänna pensionssystemen blir alltmer ansträngda vilket ökar behovet att komplettera med privata lösningar. Vill du ha en bekväm tillvaro som pensionär kan det därför vara klokt att också spara med en pensionsförsäkring och individuellt pensionssparande. Vi kan hjälpa dig att hitta rätt.

Den allmänna pensionen består av Inkomstpension och Premiepension. Premiepension är den del av den allmänna pensionen som du själv kan placera i de fonder du tror kommer att utvecklas bäst.

I många fall betalar arbetsgivaren in premier för tjänstepension. Storleken på premierna beror på överenskommelser mellan arbetsmarknadens parter, om du är arbetare eller tjänsteman, hur gammal du är och inom vilket avtalsområde du arbetar.

Du kan också pensionsspara i en Privat Pensionsförsäkring eller IPS. Ju tidigare i livet du börjar pensionsspara desto mindre behöver du spara varje månad. Är du ung så räcker några hundralappar i månaden.

Gå vidare

Hitta rätt pensionssparande

Din pension kommer att bestå av minst två delar, kanske upp till fyra eller fem.

Hitta rätt pensionssparande

Teckna pensionssparande
Kontakta oss om:

Kontakta
0752-48 45 42

Chatta med oss

Kundservice Internetsupport

Kontakta oss

Ring till oss Skriv till ossBoka möteBli kund

Sök kontor

Hitta ditt kontorKontorens öppettider